Skip to main content

G4S als eerste opleider geaccrediteerd voor BNO First Responder

Als eerste opleider in Nederland ontving G4S Training & Safety in december 2016 de accreditatie voor de opleiding BNO First Responder. De opleiding werd samengesteld in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV). De opleiding zit qua kennis en specialisme tussen de bedrijfsbrandweer en gewone BHV in. Hij is toegespitst op bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen en die een hoge of middelhoge risicokwalificatie hebben.
Brandweer met portofoon

Als eerste opleider van Nederland ontving Dennis Gähler, directeur Training & Safety van G4S, in december 2016 het bewijs van accreditatie voor de BNO First Responder Opleiding uit handen van Koos Pulleman, directeur Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIHBV). Het certificatieschild zal aan de bedrijfsgevel bevestigd worden. De opleiding tot First Responder vult een hiaat in veiligheid voor bedrijven, die meer nodig hebben dan de standaard BHV-organisatie.

Veiligheid waarborgen

Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen vallen onder de strenge BRZO-regeling (Besluit Risico Zware Ongevallen). Vaak hebben zij om die reden een bedrijfsbrandweer, die kan ingrijpen als er iets misgaat. Maar de brandweeropleiding is heel breed, terwijl binnen het bedrijf vaak specifieke kennis over de situatie, personeel en de stoffen zelf benodigd is. Voor bedrijven met een (iets) lagere risicokwalificatie is er geen tussenweg tussen volledige brandweer en basis BHV, terwijl er wel behoefte is aan meer veiligheid.

First Responder, een nieuwe titel

De mensen met de opleiding First Responder worden ook getraind in het juist handelen in zeer gevaarlijke situaties. Maar omdat de opleiding wordt toegespitst op het eigen bedrijf weten zij dus meer van die specifieke situatie af. Zij worden dus specialist van de veiligheid in het eigen bedrijf, in plaats van generalist zoals de overheidsbrandweer. Dit maakt de opleiding en het bijhouden van kennis voor het eigen bedrijf beter betaalbaar.

Zo komt er ook voor bedrijven met een lagere risicokwalificatie een gespecialiseerde hulporganisatie binnen bereik. NIBHV-directeur Koos Pulleman ziet kansen voor een marktverbreding voor de BNO First Responderopleiding. Hij zegt hierover: “Voor die bedrijfsbrandweren was tot dusver maar één standaard: een brandweeropleiding en organisatie naar overheidsmodel. Het First Responderconcept schept ruimte voor een alternatief tussen bedrijfsbrandweer en een standaard BHV-organisatie.”

Opleiden voor de toekomst

Dennis Gähler van G4S bevestigt de woorden van Pulleman en hij wijst op het belang van samenwerking in de branche om in iedere bedrijfstak veiligheidszorg van hoge kwaliteit te faciliteren. “Ik geloof heilig in ketensamenwerking. Veiligheid is ook een ketenverantwoordelijkheid. Dat geldt zowel voor het publieke domein als in het bedrijfsleven. Daarvoor hebben kennisinstituten en uitvoerenden in de opleidingsmarkt elkaar nodig. Dat wij nu een mooie First Responderopleiding kunnen aanbieden, is te danken aan de jarenlange samenwerking van G4S en het NIHBV. Het NIBHV stelt de kaders en maakt de lesstof en wij verzorgen de opleidingen.”

Onbekend maakt onbemind

Bij calamiteiten kunnen brandweer en politie binnenkort dus First Responders treffen. Zij coördineren en organiseren vanuit het bedrijf de hulp ter plaatste. Het zal nog even wennen zijn voordat iedereen weet wat ze aan elkaar hebben. Van een BHV-er en van een door de brandweer opgeleid persoon, weten ze precies wat de kennis en ervaring is. Gelukkig komen er steeds meer First Responders bij en raakt ook die rol snel genoeg ingeburgerd. G4S leidde er al meer dan honderd op sinds december.

Koos Pulleman zegt: “Van de opleiding First Responder hebben de veiligheidsregio’s nog geen goed beeld. Men weet niet wat deze functionarissen mogen en kunnen en hoe de kwaliteit van de opleiding is gewaarborgd. We moeten hierover als opleidings- en kennisbranche met de brandweer over in gesprek blijven, zodat we de kenniskloof kunnen dichten. Er zijn inmiddels voorbeelden van bedrijven die een mooie First Responderorganisatie hebben ingericht, zoals Mars in Veghel, twee AVEBE-locaties in Groningen en AEB in Amsterdam.”

^