Skip to main content

Sofiaan Chalati (G4S) genomineerd voor de V-factor. Stem op Sofiaan!

Wij zijn trots op onze collega Sofiaan Chalati (G4S), die is genomineerd voor de V-factor 2017. Dat is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging. Sofiaan heeft een blog geschreven over zijn nominatie, motivatie én toekomstperspectief.
V-factor Sofiaan Chalati

De V-factor: een combinatie van mens en technologie

Trots ben ik op mijn nominatie voor de V-factor 2017. Het is voor mij een kans om te laten zien wat ik in huis heb en hoe ik de toekomst van mijn werk zie. Voor mij een mooie uitdaging! Naar mijn mening is de V-factor van de toekomst een slimme combinatie van mens en technologie.

Ik gaf me op voor de V-factor, omdat ik vind dat ik over de capaciteiten beschik die een goede beveiliger moet hebben. En omdat ik het belangrijk vind om, voor mijn persoonlijke ontwikkeling, soms dingen te doen die niet in mijn straatje liggen. Ik denk dat ik de V-factor heb, omdat ik inmiddels bijna zestien jaar ervaring heb en veel mensenkennis, creativiteit en nieuwsgierigheid, aangevuld met trainingen, onder meer op het gebied van contraterrorisme.

Wat betreft de toekomst van het vak verwacht ik een steeds belangrijkere rol voor de beveiliger. Zeker gezien de reële terreurdreiging. Op technologisch gebied wordt steeds meer mogelijk, bijvoorbeeld het herkennen van afwijkende situaties door slimme software. De cameratoezichthouder kan daarin goed samenwerken met de techniek en de surveillerende collega’s buiten.

Software wordt slimmer, maar zal de beveiliger niet helemaal vervangen. Je hebt immers altijd mensen nodig om een definitieve beoordeling te maken, maar ook om verdachte mensen aan te spreken. En vergeet niet: ook intuïtie speelt een rol in ons vak. Ik moet de eerste robot met intuïtie nog zien!

De menselijke factor blijft dus van belang in ons vak. Door mijn elf jaar ervaring bij de x-ray op Schiphol heb ik flink wat mensenkennis opgedaan. Daar ben ik namelijk, meteen na school, begonnen bij een voorloper van G4S (Seceurop). In 2010 ging ik samenwonen met mijn vriendin, die uit Utrecht komt. Daarom wilde ik graag van Schiphol naar Utrecht. G4S gaf mij die kans, met behoud van mijn contracturen en overige voorwaarden. Erg prettig.

Ik werk nu bij de NS op Utrecht CS, als cameratoezichthouder/observant. Dat is heel ander werk, omdat je niet rondloopt maar zit, verdachte situaties signaleert en de collega’s buiten eropaf stuurt. Soms mis ik het contact met reizigers weleens, maar we hebben met de collega’s onderling gelukkig een heel goede samenwerking. Het is een flinke afdeling, met zo’n vijftien collega’s per shift, van wie er zes voor G4S werken.

Ik zit hier prima op mijn plek, maar ik wil nog wel doorgroeien naar teamleider. Ik ben blij dat G4S mij dat perspectief biedt. De afdeling hier groeit ook nog steeds; NS heeft de ambitie om het beste security operations center van Europa te worden. Daar wil ik natuurlijk wel bij zijn!

Sofiaan Chalati
G4S cameratoezichthouder / observant NS Utrecht CS

Wilt u dat Sofiaan de V-Factor publieksprijs wint? Like dan de video via Youtube of Facebook.

^