Securing Your World

Rijksoverheid gaat slimmer inkopen

07 juni 2010

De Rijksoverheid koopt voor miljarden aan producten en diensten in, inkoop die voorheen op veel verschillende plekken werd gedaan, om slagkrachtiger te zijn is er een nieuwe organisatie van alle inkoopactiviteiten in het leven geroepen het doel: door gemeenschappelijke inkoop meer kennis opbouwen en meer inkoopvoordeel behalen.

G4S is benieuwd hoe deze transformatie in zijn werk gaat, welke ontwikkelingen er zijn en wat dit betekent voor de veiligheidssector. We interviewden drie experts binnen het Rijk over dit onderwerp. Eén daarvan is Siep Eilander, Directeur Faciliteiten, Huisvesting en Inkoopbeleid voor de Rijksoverheid en sinds drie jaar Chief Procurement Officer: ‘We zijn bezig met de introductie van categoriemanagement. De drie pijlers zijn: strategisch inkopen van product- en dienstenpakketten, samenwerken en specialiseren. Het gaat dan niet alleen om de inkoop, maar om een visie op de hele levenscyclus van een product of dienst.’

De Toekomst
De transformatie brengt met zich mee dat het aantal plekken waar de overheid inkoopt zal verminderen én dat de kennis over een goed inkoopproces vergroot zal worden. Een andere trend is marktverkenning. ‘Het is goed mogelijk dat er in de markt nieuwe ideeën zijn waar wij geen weet van hebben maar die wel een betere oplossing bieden’, aldus Eilander.

‘Daarom doen we tegenwoordig eerst een marktconsultatie.’ Nog een innovatie is een marktplaats voor externe verhuur. Bedrijven kwalificeren zich één keer en kunnen daarna, met minder administratieve handelingen, inschrijven op andere opdrachten. Eilander: ‘We gaan functioneel aanbesteden. Om een voorbeeld te noemen: ik kan aan G4S vragen om iedere dag tien bewakers rond mijn pand te laten surveilleren, maar ik kan ook zeggen dat mijn gebouw veilig moet zijn. G4S kan dan veel beter dan ik bepalen hoe je die beveiliging het meest effectief bereikt.’


    Contact details

    Media Enquiries

About G4S

G4S is specialist op het gebied van beveiliging en veiligheid en biedt een uitgebreid producten- en dienstenpakket voor de meest uiteenlopende sectoren. Van advies tot en met uitvoering. G4S is beursgenoteerd in Londen en Kopenhagen. G4S is wereldmarktleider met 595.000 medewerkers en activiteiten in ruim 110 landen. In Nederland is G4S marktleider met 9.500 medewerkers.