Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam (SCBA)

  • 06 Dec 2011 14:30

Publiek-private samenwerking vermindert criminaliteit

collectieve beveiliging

Overdag levendig maar ’s avonds en ’s nachts stil en verlaten, zo ziet een bedrijventerrein er in de regel uit. Die avonduren zijn bij uitstek interessant voor criminelen: veel waardevolle goederen en informatie, weinig toezicht. Dat is niet anders op de bedrijventerreinen in Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel.

De Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam (SCBA) brengt daar in Amsterdam Zuidoost verandering in. Samen met bedrijfsleven, overheid, politie en G4S zorgt ze voor een veilige omgeving. „De mobiele surveillance door G4S is daar een onmisbare schakel in”, zegt Aat Eerenberg, directeur SCBA.

De SCBA zag in 1996 het levenslicht met het doel de publiek/private samenwerking op het gebied van beveiliging te organiseren voor bedrijventerreinen in Amsterdam Zuidoost en Westpoort. „Dat deden we met de gemeente en de ondernemersvereniging ORAM”, zegt Eerenberg. „Achteraf gezien hadden we vooral een controlerende rol. Daarom hebben we twee jaar geleden ingezet op een meer proactieve rol, die is onder andere uitgemond in een convenant voor uitwisseling van informatie tussen de politie Amsterdam Amstelland, SCBA en G4S.” Districtschef van de politie Amsterdam-Oost en –Zuidoost Ad Smit kan zich hier in vinden.

Een publiek-private samenwerking in de vorm van collectieve beveiliging is een goede stap”, zegt hij. „Wanneer je dit goed inricht, heeft het absoluut meerwaarde.” Stadsdeelvoorzitter Zuidoost Marcel la Rose vult aan: „Het organiseren van preventieve veiligheid doe je door overleg en informatie-uitwisseling. Zo voorkom je dat de partijen op eilanden opereren.”

Download hier het hele verhaal in PDF: Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam 

^