Grote beveiligingsoperatie tijdens nucleaire top in maart

  • 11 Feb 2014 10:00

Voor de Nederlandse politie wordt het verreweg de grootste veiligheidsoperatie ooit. Dertienduizend extra agenten zullen nodig zijn om op 24 en 25 maart de Nuclear Security Summit in goede banen te leiden. Dat zijn er viermaal zoveel als tijdens de troonswisseling. Bovendien trekt de wereldtop behalve 58 wereldleiders, 5.000 delegatieleden en 3.000 journalisten ook minder welkome personen aan.

Vooral bewoners en bedrijven in en rond Den Haag en Schiphol zullen hinder ondervinden van de wereldtop, die op 24 en 25 maart in het Haagse World Forum plaatsvindt. 27 januari maakte de overheid bekend wat zoal de gevolgen voor het verkeer en omwonenden zullen zijn. Een deel van Den Haag wordt afgesloten of tot beveiligd gebied met toegangsrestricties verklaard, maar ook de wegen tussen Den Haag, Schiphol, Noordwijk en Amsterdam worden op bepaalde tijden geheel of gedeeltelijk afgesloten. Dat kan in de betreffende gebieden gevolgen hebben voor de bereikbaarheid, waarmee rekening gehouden dient te worden in de alarmeringsprotocollen.

Ongeregeldheden

Een ander relevant risico vormen ongeregeldheden. De gemeente Den Haag gaat nader te benoemen gebieden beschikbaar stellen voor betogingen. Vrijheid van betogen is tenslotte een grondrecht in ons land. Maar de kans is groot dat er ook 'wilde' betogingen gaan plaatsvinden, waarbij grote vernielingen worden aangericht. De gemeente acht dit niet waarschijnlijk, omdat de conferentie het vergroten van de wereldvrede als doel heeft, maar de ervaring leert dat wereldleiders en internationale journalisten (aandacht) een grote aantrekkingskracht hebben op personen die zich graag te buiten gaan aan bovenmatig geweld. Dat bleek onder andere tijdens de NSS die in 2012 in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gehouden werd, maar ook tijdens verschillende bijeenkomsten van de G8.

Zwarte blok

De politie en de inlichtingendiensten rekenen op honderden extreem-linkse demonstranten uit voornamelijk Duitsland, voor wie het vooral om een gewelddadige confrontatie met het openbaar gezag te doen is. Foto's van het zogenoemde Zwarte Blok worden onder agenten verspreid met de mededeling dat de betreffende relschoppers op slechts vier uur rijden van Den Haag wonen. Voor de zekerheid wordt de Nederlandse politie daarom versterkt met 75 Duitse collega's.
Ook is de Mobiele Eenheid bezig met speciale trainingen gericht op de top. Er worden daarbij nieuwe technieken geoefend waarover de politie nog geen nadere mededelingen wil doen.

De overheid spant zich in om de overlast voor burgers en bedrijven te minimaliseren, maar extra maatregelen zijn het overwegen waard. Vooral als u in de nabijheid van het World Forum gevestigd bent. Uw accountmanager van G4S kan u hierover vrijblijvend en deskundig informeren.

Waardetransport

Tijdens de top wordt een deel van Den Haag afgesloten of tot beveiligd gebied met toegangsrestricties verklaard, maar ook de wegen tussen Den Haag, Schiphol, Noordwijk en Amsterdam worden op bepaalde tijden geheel of gedeeltelijk afgesloten. Hierdoor kan er ernstige verkeershinder ontstaan wegens drukte op de wegen in en rond Den Haag zowel voor, tijdens als na de NSS. En kan dit gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van uw locatie(s) voor onze geldtransporteurs en geldwagens.

Gedurende deze dagen zal G4S er alles aan te doen om de waardetransporten, leveringen van wisselgeld en onderhoud tijdens de dagen te leveren dan wel uit te voeren.  Wij kunnen echter niet garanderen dat wij ook daadwerkelijk op de afgesproken dagen onze diensten kunnen uitvoeren. De maatregelen die de overheid nu getroffen heeft zijn namelijk voorbehouden aan wijzigingen. Met klanten op wie dit betrekking heeft, wordt contact opgenomen.

Locaties in postcode gebied 2500

Klanten die in het postcode gebied 2500 (in en om Den Haag) een locatie hebben kunnen via het G4S Cash Portal een nieuw transport inplannen.

Wilt u op de hoogte blijven van NSS en alle maatregelen? Kijk dan op:

www.nss2014.com
www.denhaag.nl/nss2014

^