NS verlengt cash contract met G4S Nederland

  • 26 Mar 2014 09:29

De Nederlandse Spoorwegen heeft na een aanbestedingsperiode het contract voor de verwerking van de chartale geldstroom gegund aan G4S Nederland. De gunning betekent een verlenging van de samenwerking rondom het geldtransport van contant geld en het beheer van ticketverkoopautomaten op de ruim 400 treinstations in ons land. Door de integratie met de beveiligingstak van G4S kunnen alle werkzaamheden in de toekomst vanuit een integrale benadering ingevuld gaan worden. Het contract gaat in per 1 augustus 2014 en heeft een duur van zeven jaar.

NS en G4S werken al sinds 1999 samen voor het optimaliseren van een veilige en efficiënte geldstroom. Dankzij het nieuwe contract blijft G4S het vervoer van het contante geld voor alle bemande en onbemande verkooppunten voor haar rekening nemen. Ook het beheer van alle ticketverkoopautomaten, waaronder het legen en vullen van wisselgeld en nieuwe tickets,  en mogelijk storingsopvolging en onderhoud valt binnen deze overeenkomst.

Integrale beveiligingsoplossingen

Een cruciaal aspect in de afwegingen bij het kiezen van de nieuwe partner was de opdracht om chartaal geld zo snel en zo efficiënt mogelijk te verwerken, zonder operationele processen te verstoren.

Door de samenvoeging van de cash management en de beveiligingsdivisie van het concern is G4S bovendien [als enige partij in Nederland] in staat om nog een efficiencyslag te maken op de werkzaamheden. Omdat NS al jarenlang gebruik maakt van de diensten van de beveiligingstak van G4S, kunnen in het vervolg bepaalde diensten met elkaar gecombineerd worden, zoals beveiliging van de stations en het servicen van ticketautomaten. De samenwerking tussen NS en de beveiligingstak van G4S werd vorig jaar nog verlengd voor 7 jaar. Dagelijks werken 200 beveiligers op en rond de stations om de veiligheid te handhaven.

Gert Askes, directeur van G4S Nederland, ziet het nieuwe contract tussen beide partijen als een bevestiging voor een jarenlange goede relatie: “Ik ben blij met dit nieuwe contract dat laat zien dat NS vertrouwen heeft in G4S als het gaat om onze ervaring en expertise op het gebied van cash solutions en secure solutions. Vanaf het begin van onze samenwerking zoeken wij samen naar de meest veilige, maar vooral ook de meest efficiënte invulling van de werkzaamheden. Doordat we nu als een geïntegreerd bedrijf de verschillende diensten kunnen aanbieden, zijn wij in staat om de operationele processen nog geruislozer te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot  combineren van het onderhoud aan de ticketautomaten met beveiligingsdiensten als liftbevrijding. Zo maken wij niet alleen een slag in snelheid en efficiency, maar zijn wij bovendien in staat de veiligheid op stations van NS te garanderen en daarmee het veiligheidsgevoel van de reiziger te verhogen”, aldus Askes.

^