“Nederland is in veel opzichten een veilig land”

  • 01 Jul 2014 09:00

Interview Gert Askes, CEO G4S Nederland, NRC Handelsblad, bijlage Veiligheid, zaterdag 21 juni 2014

Askes (52) geeft leiding aan de Nederlandse tak van de grootste beveiligingsfirma van de wereld: G4S. De medewerkers van dat bedrijf komen we op de meest uiteenlopende plaatsen tegen. Op Schiphol, in de haven, bij bedrijven en ook in de blauwe auto’s die bij onze supermarkt het contante geld ophalen. G4S is eigenlijk overal.

“Klopt” zegt Gert Askes. “En dat zijn we wereldwijd. We hebben 618.000 mensen in dienst. Een echt mensenbedrijf met tal van specialisaties opgesplitst in security, safety en care & justice. Allemaal in het Engels, maar dat past bij zo’n wereldspeler. Wij doen wereldwijd de beveiliging van bijvoorbeeld de Bank of America. Dat betekent dat we in tal van landen gelijkwaardige service bieden en garanderen. Dat lijkt simpel, maar dat is het niet. Het moeilijke is om consistente dienstverlening in al die landen te leveren. Je bent afhankelijk van de lokale mensen die er werken. Iedereen kan een beveiligingsbedrijf beginnen, maar het gaat er om wat je onderscheidt van al die andere bedrijven.
Wij werken in landen waar onze medewerkers bewapend zijn en in landen zoals Nederland waar onze mensen geen wapens dragen. Dat is een groot goed waar ik een sterk voorstander van ben. Bewapening verhoogt de geweldsspiraal waardoor het aantal (dodelijke) slachtoffers toe neemt.”

Lees hier het volledige artikel: 'Veiligheid' bijlage NRC Handelsblad, zaterdag 21 juni 2014 (pdf)

^