G4S heeft nieuwe medewerker – Bob, de robot

  • 01 Jul 2014 09:00

G4S heeft in Groot-Brittannië sinds deze maand een nieuwe medewerker: Bob. Bob is een robot van de Universiteit van Birmingham en gaat drie weken proefdraaien als beveiligingsmedewerker in opleiding.

Bob heeft onder andere de taak te surveilleren in een kantooromgeving. Het is voor het eerst dat een robot wordt ingezet om ‘echt’ werk te doen. Met behulp van camera’s en scanners kan Bob alle informatie verwerken die hij nodig heeft om zijn omgeving in kaart te brengen en zijn weg te vinden. Terwijl hij dit doet, verzamelt hij informatie en leert hij wat er zoal verandert, bijvoorbeeld welke bewegingen er plaatsvinden.

STRANDS-project

Bob maakt deel uit van het STRANDS-project. Binnen dit project werken onderzoekers aan robots die leren om op een intelligente en onafhankelijke manier in levensechte situaties te reageren, waarna ze kunnen worden ingezet om beveiligingsmedewerkers te ondersteunen in verpleeghuizen bijvoorbeeld.
Het STRANDS-project wordt geleid door Dr. Nick Hawes van de School of Computer Science van de Universiteit van Birmingham. Hawes: “We wilden een autonome intelligente robot bouwen die in levensechte situaties, zoals een kantooromgeving, kan worden ingezet. Bob is goed in rondrijden en in het monitoren van objecten en is dus perfect voor een baan in de beveiliging. We willen kijken of Bob vijftien dagen in zijn eentje kan overleven terwijl hij beveiligingstaken uitvoert, zoals het controleren of nooduitgangen toegankelijk zijn.”

Belang G4S

David Ella, G4S Technology VP Technology Marketing: “Met onze deelname aan het STRANDS-project wil G4S onderzoekers bekend maken met de toekomstige behoeften van de beveiligingsbranche en onze klanten. We willen ervoor zorgen dat de beveiligingsrobot van de toekomst nuttige taken verricht en echt waarde toevoegt. Het STRANDS-project zal geen robot opleveren die een mens kan vervangen, maar wel een die het beveiligingsteam kan ondersteunen door regelmatig routinecontroles uit te voeren en afwijkingen te signaleren die vragen om actie van onze beveiligingsteams. Dit is van grote toegevoegde waarde voor de klant.”

^