Succesvolle kennismaking met veilig storten in eigen zaak

  • 20 Apr 2016 09:00

In oktober 2015 is in Ede een pilot van start gegaan om slimmer om te gaan met contant geld. Veertien MKB-ers maakten kennis met de Cash Afstort Service (CAS) van G4S, een slimme kluis gecombineerd met waardetransport. Na de proef/pilot periode van zes maanden wil driekwart van de ondernemers door met deze oplossing.

Elke ondernemer moet zijn betalingsverkeer veilig en efficiënt kunnen beheren, ook als het gaat om contant geld. Dat was de uitdaging die de Stichting Bevordering Efficiënt Betalen aan G4S heeft meegegeven. Commercieel directeur Bas Rodenberg vertelt: ‘We merken dat veel ondernemers denken dat waardetransport voor hen niet is weggelegd. G4S is een internationale naam en we zijn marktleider op het gebied van beveiligings- en veiligheidsoplossingen. Maar dat betekent niet dat wij er alleen voor grote ondernemers zijn. We hadden al Safe Express; een laagdrempelige vorm van professioneel geldtransport. Die oplossing hebben we nu aangevuld met CAS. De pilot in Ede was een ideale manier voor winkeliers om hier op een laagdrempelige manier kennis mee te maken én voor ons om het concept in de praktijk te testen.’

Veiligheid

De deelnemers aan de pilot zijn tevreden. Zij geven aan zich veiliger te voelen. Met geld wordt door de ondernemers niet meer gesjouwd. Een innovatieve geldkluis die volledig door G4S wordt beheerd zorgt hiervoor. Het direct bijschrijven van het geld op de rekening van de ondernemers is een pluspunt. Eén van de deelnemers: ‘Onze eigen veiligheid was hét argument om in te stappen. Vóór de pilot gingen we zelf het geld afstorten bij de bank. Nu is dat verleden tijd. Het scheelt ook een paar extra autoritjes’.

Contante omzet

Enkele ondernemers moesten afhaken, ook al waren ze enthousiast over de dienst. Voor hen werd door de pilot pas echt goed inzichtelijk welk deel van hun omzet contant binnen kwam. Dat bleek minder dan verwacht, waardoor doorgaan na de pilot minder interessant werd. Een ondernemer vertelt: ‘De hoeveelheid contant geld in onze zaak is onvoldoende om de kosten te verantwoorden voor onszelf. Het is geen makkelijke keuze geweest, want je veiliger voelen is natuurlijk eigenlijk onbetaalbaar!” Voor deze ondernemers bestaat nog de mogelijkheid om gebruik te maken van professioneel waardetransport, door te kiezen voor Safe Express zonder CAS.

Vervolg

Voor G4S was de pilot een goede start van een nieuwe dienst, waarbij vooral de organisatie op de achtergrond gefinetuned kon worden. Rodenberg: ‘Voor bedrijven waarin veel contant geld omgaat, hebben we al jaren CASH360. Dat is een volledig geautomatiseerd systeem dat contant geld beheert vanaf het verkooppunt tot de storting op de rekening. CAS is eigenlijk de lightversie van CASH360, voor alle ondernemers, en daarmee een mooie aanvulling op ons aanbod.’ CAS is met de afronding van de pilot nu beschikbaar in heel Nederland, zie voor meer informatie www.safe-express.nl.

^