5 slimme tips voor veilig contant geld op een evenement

  • 30 Jun 2016 09:00

Op evenementen, van de grote popfestivals tot aan de knusse dorpsbraderie, zijn vaak grote hoeveelheden contant geld in omloop. Dit zijn 5 slimme tips om goed en vooral veilig om te gaan met het contante geld op een evenement.

geld eurobiljetten

1. Begin op tijd met voorbereiden

Evenementen hebben contante geldstromen zowel vóór, tijdens als na afloop. Is er wisselgeld nodig? Moet het geld in een kluis? Is er al een geschikte kluis? Wie haalt het geld op? De partij die voor het contante geld zorgt, moet (extra) transporten inplannen en voorbereiden. Zij hebben vaak een week of 6 nodig om alles geregeld te krijgen. 

2. Vervoer contant geld nooit zelf

Laat het vervoeren en afstorten van cash geld over aan de professionals en ga niet zelf met de sealbags naar de bank. Stel dat er iets gebeurt, wanneer je met het geld onderweg bent? Door professionals in te schakelen is bovendien het contante geld verzekerd. Neem het geld zeker niet mee naar huis! Dan lopen huisgenoten ook het risico op een nare ervaring. 

3. Zorg voor een veilige, centrale ruimte op het terrein

Sowieso is het verstandig om het aantal plekken te beperken waar contant geld in omloop is. Werk bijvoorbeeld met beperkt aantal kassa’s waar je horecamunten verkoopt. Het contante geld wordt verzameld in een centrale kluis, liefst in een ruimte die van binnenuit op slot kan. Dat is een vereiste voor een veilige overdracht van het geld bij transport. De plofkoffer en de kluis gaan dan open. Dan mag er niet zomaar iemand binnenlopen. 

4. Zorg voor vertrouwd personeel

Evenementen vragen vaak om vele handen die meehelpen. Wellicht werken er vrijwilligers of oproepkrachten? Als het gaat om het contante geld is het van belang om vertrouwd personeel in te schakelen. Zeker op het centrale punt en bij de kluis. De kans is klein dat zij in de verleiding komen om geld te laten verdwijnen. 

5. Zorg voor goede afspraken en beveiliging

Zorg dat iedereen weet wat hij moet doen met contant geld. Hoeveel mag er in de kassa’s zitten? Wie lopen er mee met de kassa’s over het terrein? Wie houdt er een oogje in het zeil bij het centrale punt? De beveiliging is er vaak om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Maar ze kunnen tegelijk ook waken over de veiligheid van het personeel en het contante geld.

^